KERESÉS

Menu

Adóévek

Print Friendly, PDF & Email

Az adózási időszakokhoz, illetve a beszámolási kötelezettséghez igazodva a Törzsadatok/Cég/Adóévek menüpont hatására megnyíló ablakban lehet adóéveket létrehozni.

A program telepítését követően a gép rendszerdátumához igazodva létrejön az aktuális dátumhoz tartozó naptári adóév.

adoevek_1

Megnyitva a létrehozott adóévet, a paraméterezés módosítható.

Adóévek

A Megnevezés mezőbe az évszámot generálja a program, ami tetszés szerint átírható szabadon választott maximum ötven karakteres megnevezésre.

Az Évszám az aktuális tárgyév négy karakteres száma.

A Lezárt adóév jelölésnek akkor van jelentősége, ha egy adóévnek vége, és az évhez tartozó állományokba sem módosítás sem új adat nem rögzíthető.

Az Előző adóév mezőnek akkor van jelentősége, ha van a rendszerben már előző adóév.

Ha van előző adóév, akkor az új adóév létrehozásához megnyitott ablakban az előző adóév mező alatt gomb válik láthatóvá Import felirattal: adoevek_import

adoevek_3

Ilyenkor kiválasztva a lenyíló menüből az előző adóévet, aktívvá válik az Import gomb, és ha ugyanazokat a beállításokat kell alkalmazni az újonnan létrehozandó évhez, akkor a Megnevezés, Évszám és Időszak kivételével, a program az Import hatására automatikusan elvégzi a többi beállítást.

Ha az Időszak mező üres, akkor az Évszám mezőből kilépve automatikusan feltöltődnek a mezők az évhez tartozó január 1-i és december 31-i dátumokkal.

Előfordulhat, hogy adott felhasználó adóéve nem naptári év, hanem két adóévet is érintő, vagy rövidebb időszak. (Például július 1-től a következő év június 30-ig tart, vagy valamilyen töredék év.)

Ilyen esetben az Időszak kezdő és/vagy záró dátumát annak megfelelően módosítani kell.

A program ellenőrzi, hogy az évszám mezőben megadott év a kezdő és záró dátum közé esik, vagy nem, és ha a kezdő és záró dátum között nem adható meg az évszámhoz tartozó dátum, akkor megtagadja az adóév rögzítését.

A Könyvelési deviza és Adózási deviza általában mindkettő HUF, de lehetőség van más deviza beállítására is. Az Adózási deviza mezőbe a program felajánlja a HUF devizát, és a Könyvelési deviza mezőbe ki kell választani.

Ha Kisadózó a vállalkozó, akkor jelöltre kell állítani a megnevezés előtti egy karakteres mezőt.

Ha a vállalkozó az ÁFA tv. által biztosított módon a pénzforgalmi elszámolást választott az adóévre, akkor jelöltre kell állítania a Pénzforgalmi elszámolás felirat előtti mezőt.

A Készlet értékelési mód részletes leírását a Készletkezelésről általánosan leírás részletezi.

A Bizonylatszámok és Referenciaszámok a Sorszám, Állományjel és Évszám adatokból állítható össze, és a Formátum mezőt lenyitva hatféle formátum közül lehet választani.

adoevek_4

A Bizonylatszámokhoz és Referenciaszámokhoz jelölve a Rövid évszám (2 számjegy) felirat előtti mezőt, beállítható, hogy a négy számjegyű évszám helyett az ezres és százas helyérték nélküli két számjegyű szám épüljön be.

A Számjegyek száma mezőbe alapállapotban 1-et ajánl fel a program. Ez azt jelenti, hogy előnullázás nélkül jön létre a bizonylatszámban, illetve a referenciaszámban a sorszám jellegű rész. 1-nél nagyobb számjegyet írva a mezőbe, addig amíg a bizonylatszám sorszám jellegű része nem éri el a megadott hosszúságot, a program előnullázva kiegészíti.

Top