KERESÉS

Menu

Felhasználói kérdések

Mind a CobraConto.Light, mind a CobraConto.Admin programban a Beállítások/Adatbázis mentése menüpontban az aktív adatbázisról biztonsági mentés készíthető a szerver alapértelmezett mentési mappájába. A kliens esetében a funkció csak akkor engedélyezett, ha Admin jogokkal is rendelkezik.

Futtassa a CobraConto.Admin programot. Válassz ki a megfelelő céget, majd kattintson az OK gombra. A rendszergazda jelszó (amennyiben nem változtatták meg): cobra. Válassza a Beállítások/Adatbázisok mentése menüpontot! Az Indít gomb hatására megtörténik a mentés.

mentes

A mentés befejezéséről a program tájékoztatja Önt. Bezáráshoz kattintson az OK gombra!

mentes_2

Tag:

Hogyan kell telepítenem a CobraContoLight számlázóprogramot? Mi történik a telepítés során?

A CobraContoLight program használatához a telepítő létrehoz a számítógépen

  • egy SQLEXPRESS2014 szervert CobraLight néven,
  • egy éles és egy DEMO adatok tárolására alkalmas SQL adatbázist CobraLight, és CobraLightDEMO néven, valamint
  • a feladatok végzéséhez szükséges programkönyvtárt.

A telepítésre kerülő SQL szerver helye a Program Files könyvtárba létrehozott Microsoft SQL Server könyvtár. (A szerverre való hivatkozás a későbbiekben a .\CobraLight néven történhet.)

A szerverhez a telepítővel létrehozandó CobraLightDEMO egy korlátozott tételszám felvételezésére alkalmas teszt adatbázis, és a CobraLight egy éles licenc jogosultsággal feltölthető adatbázis.

(A CobraLightDEMO adatbázist a telepítő minta adatokkal hozza létre.)

A telepítő azért hoz létre egy DEMO adatbázist is, hogy az első lépéseket, esetleg további mintaadatok felvételét, (tehát a program kipróbálását) ne az éles adatbázisban kelljen végezni, amivel esetleg hibás helyrehozhatatlan adatok kerülnének az adatbázisba. Fontos, hogy az éles adatbázisba a szükséges előkészítési munkák végzése és a számlakészítés hibamentesen történjen.

A telepítő a programkönyvtár létrehozását a a C:\Program Files\CobraContoLight könyvtárba ajánlja fel, ami a telepítés során tetszés szerint megváltoztatható, és tetszés szerint más mappa adható meg, ahova települjenek a működtetéshez szükséges programok és fájlok.

Kiegészítésként felajánl a telepítő ikonelhelyezést az Asztalon, meg a Gyorsindítás eszköztáron, valamint a Start menübe a CobraContoLight mappa elhelyezését.

 

 

Tag:

Hogy kell beállítanom a fordított Áfát a programban.

Szükséges lehet, olyan termékek számláza is a vállalkozás tevékenységében, amely fordított Áfa kezelése alá esik.
Ezt a legegyszerűbben a következő módon teheti meg a CobraLight programban.
Első lépésként fel kell venni a Fordított Áfa kulcsot a Törzsadatok/Cég/Áfa kulcsok menüpontba. A megnevezés sorban írjuk be azt a törvényi előírásnak megfelelő szöveget, amit meg kell jeleníteni a számlán. A rövid névhez írjuk be azt, amit az Áfa kulcs oszlopba szeretnénk látni. A kulcs% mezőbe írjunk 0-át. Az érvényesség kezdete mezőbe írjunk egy régebbi dátumot.
Az érvényesség vége mezőt hagyjuk üresen. Tároljuk az adatokat az Ok gombra történő kattintással.

Fordított Áfakulcs paramétrezése
Következő lépés, hogy a számlára olyan tétel tegyünk, amely fordított Áfa besorolás alá esik. Amennyiben nem terméktörzsből választunk, úgy az Áfa kulcs oszlopban kell kiválasztani a megfelelő besorolást.
Fordított Áfa kulcs megadása a számlán

Nyomtatott számlán az Áfa összesítő területén jelenik majd meg a törvényi előírásnak megfelelő szöveg.
Fordított Áfa megjelenítése a nyomtatott számlán

Tag:

Milyen számítógép konfigurációra és milyen operációs rendszerre van minimálisan szükségem, hogy használhassam a CobraContoLight számlázóprogramot.

A CobraContoLight program telepítéséhez minimumszükséglet

  • a Windows alapú DotNet 4-es keretrendszer, ami rendelkezésre áll Winows 7 Sp1 és azt követő rendszerekben,
  • minimum 1 Ghz-es processzor,
  • 512MB szabad memória, és
  • szabadon használható minimum terület a telepítés során 5GB.

A telepítő ellenőrzi, hogy az alaprendszer legalább Win7 SP1 legyen

Tag:

Módosult a program. Szabályozhatóvá tettük, hogy az alapértelmezett termék azonosító rákerüljön-e automatikusan a számlára. Ezt a Beállítások/Működés/Rendszer menüpont alatt a Számla.Termékazonosító.Kitöltés bejegyzés értékének módosításával lehet szabályozni.

Lehetséges értékek: Termék választáskor a számlára átemelődjön a termék alapértelmezett termékazonosítója (1) vagy maradjon kitöltetlenül a mező. (0).

termekazon_eng

Tag:

Adatbázis mentési funkció

Mind a Cobra.Light, mind a Cobra.Light.Admin programba a Beállítások/Adatbázis mentése menü-
pontban az aktív adatbázisról biztonsági mentés készíthető a szerver alapértelmezett mentési mappájába. A kliens esetében a funkció csak akkor engedélyezett, ha Admin jogokkal is rendelkezik.
Futtassa a Cobra.Light.Admin programot. Válassz ki a megfelelő céget, majd kattintson az OK
gombra. A rendszergazda jelszó (amennyiben nem változtatták meg): cobra
Válassza a Beállítások/Adatbázisok mentése menüpontot! Az Indít gomb hatására megtörténi a
mentés.

mentes_1A mentés befejezéséről a program tájékoztatja Önt. Bezáráshoz kattintson az OK gombra!

mentes_2

Tag:

Magyar/német kétnyelvű számla

Bővült a számlák nyelvesítésének lehetősége a programban. Jelen verziótól a magyar/angol mellett már a magyar/német kétnyelvű formátum is elérhető. Ehhez az szükséges, hogy a vevő kommunikációs nyelve angol vagy német legyen.

magyar_nemet_1

magyar_nemet_2

Tag:

Mit kell tennem? Hogyan kell létrehoznom új adatbázisokat ?

Ha a CCL programmal ugyanazon a számítógépen több cég részére is történik számlázás, akkor az egycéges telepítést követően a telepített szerverhez minden cég részére önálló adatbázist lehet létrehozni.

Egy-egy céghez új adatbázist a telepített programkönyvtárban található Cobra.Light.DbCreator.exe programot indítva az alábbi módon lehet létrehozni.

db_1

Az eddigiekben leírt telepítés folytatásaként az Alapértelmezett beállítást változatlanul hagyva kell az új adatbázis létrehozást folytatni.

A Szakértői mód alkalmazása abban az esetben szükséges, ha a számítógépről elérhető adatbázis-kiszolgáló (SQL szerver) nem a „.\CobraLight”.

A Tovább gomb hatására megnyíló ablakban a létrehozandó egyedi Adatbázis név szabadon választott.

A Cég rövid neve mezőbe megadott névnek szintén egyedinek kell lenni.

db_2

Az ablakban a program alapállapotként felajánlja a létrehozandó cég regisztrálását a CCL programba, ami azt jelenti, hogy a CobraLight.exe program következő indításakor, a Kiválasztás ablakban megjelenik, mint választható Adatbázis kapcsolat.

A létrehozott Adatbázis kapcsolatot a program Egyfelhasználós üzemmódra állítja. (Bővebben az egyfelhasználós üzemmódról az 1.3 A CCL program üzemeltetése és menürendszere részben.)

A Cég rövid nevét az adatbázis létrehozásakor bejegyzi a program Törzsadatok/Saját cég adatok Rövid Név mezőbe.

A Tovább gomb hatására a program ablakot jelenít meg a megadott adatok ellenőrzéséhez, ahonnan lehetőség van javítási céllal visszalépésre.

db_3

A Létrehozás gomb hatására az új adatbázis és a beállítás szerinti bejegyzések létrejönnek.

Tag:
Top