KERESÉS

Menu

Számlatömbök

Print Friendly, PDF & Email

A Főmenü/Számlakészítés/Karbantartás/Számlatömbök menüpont hatására megnyíló ablakban lehet számlaállományokat létrehozni, és minden számlaállományhoz adóévenként önálló számlatömböket lehet rendelni.

A program telepítését követően az ablakban egy Normál számlák HUF állomány van.

szlatombok_1

Ezt az állományt az első számla kiállítása előtt kötelező módosítani, mert az állományhoz nincs rögzítve bankszámlaszám.

Az állományt megnyitva, az állományhoz tartozó minden adat módosítható, és elvégezhető a Bankszámlaszám hozzárendelése.

szlatombok_2

A telepítését követően az ablakban a Normál számlák HUF állományhoz egy tárgyévhez tartozó Bizonylattömb is létre van hozva, amit megnyitva, szintén minden paraméterében módosítható.

Amennyiben szeretnénk, hogy az adott számlatömbünk a Készletkezelés modul használata esetén hatással legyen a készleteink mennyiségére, akkor a Raktáraknál az adott számlaállományhoz hozzá kell rendelni a kívánt raktárakat. A hozzáad ikonra kattintva a már meglévő Raktárak közül lehet választani. A alapértelmezett ikonra kattintva tehetjük az adott számlatömbhöz alapértelmezetté az adott raktárt.

Számlaállomány létrehozása

A CCL programot alkalmazva a létrehozható számlaállományok száma nincs korlátozva.

Új számlaállomány paraméterezése.

Megnevezés szabadon beírható maximum 50 karakteres szöveg.

Az Egyszerűsített számla beállítás jelenleg nem aktív, fejlesztés alatt.

Deviza lenyitható menüből választható. Ha vállalkozás állít ki HUF devizán kívül más devizanemben is számlát, akkor minden devizanemhez külön számlaállományt kell létrehozni.

Bankszámlaszám lenyitható menüből választható.

A Partner mód mezőbe adható meg, hogy az állomány számláihoz a vevő megadása kötelezően csak a partner törzsből engedélyezett, vagy a számlához egyedileg is megadható a vevő neve és címe. Ennek megfelelően a mezőbe a lenyitható menüből Globális cégbeállítás, Opcionális és Kötelező lehetőségek választhatók.

  • Globális cégbeállítást választva a Beállítások/Működés/Rendszer menüpont hatására megnyíló ablakban megnyitható Számla.Partner.kapcsolat beállítás alkalmazását jelenti.
  • Az Opcionális beállítást választva, lehet a számla kiállítása során a vevő adatait Partner törzsből kiválasztva is és egyedileg beírással is megadni.
  • A Kötelező beállítást választva csak a Partner törzsből kiválasztott partner lehet vevő.

Alapértelmezett ügylet mezőbe kiválasztható, hogy az állomány számlái gyakoriságukat tekintve többnyire Belföldi, EU tagállami, vagy Egyéb (EU-n kívüli) vevők részére lesz kiállítva. A számla kiállításakor a program a kiválasztott ügylet megnevezését fogja felajánlani.

A számla tételsor értékadataihoz szükség szerint beállítható a Nettó-, ÁFA- és Bruttó érték kerekítés.

A Teljesítés módja,

  • ha nincs hozzá egyáltalán beállítás, akkor a számla kiállításakor eldönthető, hogy folyamatos teljesítésű, vagy nem,
  • ha be van állítva, hogy Folyamatos, akkor a számla kiállításakor a számla kiállítási ablakban a beállítás felajánlódik, de törölhető,
  • ha be van állítva, hogy Számlánként nem bírálható felül, és állományszinten van Folyamatos beállítás, akkor a számlakiállítás ablakban nem törölhető, vagy ha nincs állomány szinten Folyamatos beállítás, akkor a számlakiállítás ablakban nem pótolható.

Bizonylattömbök

Számlaállományonként bizonylattömbbe lehet számlát kiállítani.

A Bizonylattömbök oldalon adóévenként új bizonylattömb nyitható.

szlatombok_3

A Bankszámla megjelenítés mezőbe a kiválasztás jelenleg hatástalan, de nem lehet üres.

A Kezdő sorszám mezőbe megadható, hogy mi legyen a bizonylattömb felhasználásával kiállítható első számla sorszáma. Ha nincs megadott szám, akkor egy a kezdő sorszám.

Az Aktuális sorszám mezőbe a program jeleníti meg a tömbből utoljára kiállított számla sorszámát.

Az Előtag mezőbe szabadon megadható egy maximum öt karakter hosszú adat, ami a sorszámmal, és az évszámmal a kiállított számla bizonylatszámát képezi.

Lenyíló menüből kiválasztható a számlatömbhöz Kizárólagos fizetési mód.

A Számlamásolat küldése e-mailben beállítás jelenleg hatástalan.

Az Utód nélkül beállítás jelenleg hatástalan, csak emlékeztető jelentősége van.

A Lezárt beállítás hatására a program a tömbbe nem enged több számlát kiállítani.

A Megjegyzés oldalon nyelvenként minden kiállításra kerülő számlához felajánlandó Fejléc és Lábléc megjegyzést lehet rögzíteni.

Egy-egy nyelvhez tartozó megjegyzések rögzítését az Új adat, illetve Új adatok sorban ikon  hatására megnyíló ablakban, lenyitható menüből nyelvet választva lehet rögzíteni.

szlatombok_4

A Készletcsökkentési mód beállításával automatizálhatjuk számla nyomtatásakor a készletcsökkentéssel kapcsolatos elvégzendő műveletet a készletkezelési alapelveknek megfelelően:

  • Nincs készletcsökkentés: az opció nevének megfelelően nem eredményez az értékesítés semmilyen készletcsökkentést
  • Utólagos: tervezett állapotú kiadás bizonylatot készít, melyet a később véglegesíthetünk. Hasznos, ha külön helyen történik a számlázás és az árukiadás.
  • Értékesítési pont: amennyiben van elegendő készletmennyiség az értékesített termék(ek)ből, azonnali készletcsökkenést eredményez. Amennyiben viszont nincs (tehát negatívba menne a készlet, ami a rendszer elveivel ellentétes), tervezett státuszú készletmozgató bizonylatot generál, mely a bevételezés megtörténte után véglegesíthető.
  • Készletről: a számla véglegesítésével megtörténik a készletcsökkentés. Amennyiben nincs elegendő mennyiség készleten, a szoftver nem engedi véglegesíteni a számlát és figyelmeztetést küld
Top