KERESÉS

Menu

Módosító okirat

Print Friendly, PDF & Email

Mi az a módosító okirat?

Számlával egy tekintet alá eső okiratnak minősülnek mindazok az okiratok, amelyek kétséget kizáróan valamely adott számlára hivatkozva, annak adattartalmát módosítják. Lényeges azonban, hogy a számlával egy tekintet alá eső okirat is számla, így a számlára előírt előállítási módot követni kell.

Miért van szükség módosító okiratra?

A kibocsátott számla módosítása számos okból szükségessé válhat. Módosítást indokolhat valamely utólag bekövetkezett körülmény (például utólag adott árengedmény) vagy a számla hibás volta is (például, ha a számlán helytelenül tüntették fel az adóalapot és/vagy az adó összegét, illetve egyéb adatot).

Hogyan készítsünk módosító okiratot CobraContoLight-ban?

A Számlakészítés menüponton belül meg kell nyitni a Számlák csomópontot, majd a Véglegesített számlák lehetőségre kattintani.

A [Frissítés] gomb megnyomása után megjelennek a véglegesített számlák. A módosítani kívánt számla kiválasztása után a [Módosító okirat] gombra kell kattintani, ami az alábbi ikonnal van jelölve a menüsorban: 

 

A gombra kattintva megnyílik a Számla módosítására alkalmas ablak, mely tartalmazza az eredeti számla alapján a partner adatait, a teljesítés dátumát, annak árfolyamát, a fizetési határidőt, a számla keltét, az ÁFA teljesítés határidejét, annak árfolyamát, a fizetési módot, valamint az ügylet típusát:

 

Az eredeti tételek importálás után kerülnek rá a számlára, amit a bal felső sarokban található [Import] gomb segítségével érhetünk el. A gomb megnyomása után ki kell választani a lenyíló Jóváírás / Visszáru lehetőséget.

Ezután külön ablakban megjelennek a számlatételek (ha minden össze van csukva, nyissuk ki őket):

Duplán klikkelve a kívánt soron, az beemelődik a számlára:

Amennyiben nem visszáruzunk, hanem az eredeti tételt akarjuk korrigálni (egységár, ÁFA, kedvezmény) vagy vadonatúj tétel felvezetni, az  F6 billentyű vagy az [Új adat]  gombra kattintva új tételt vihetünk a módosító számlára:

Az új tételt a szokásos módon, vigyük fel, mintha egyszerű számlát állítanánk ki.

 

A módosító okirat nyomtatási képen a fejléc felirat továbbra is “SZÁMLA”, az eredeti számláról beemelt tétel megjegyzés mezőjébe a program automatán feltünteti az eredeti számla sorszámát, illetve az arról származó tétel sorszámát:

 

A véglegesítés és nyomtatás folyamata semmiben nem tér el az egyszerű számla kiállításától.

 

Számlalánc

A NAV fogalmai szerint az ugyanahhoz a gazdasági tranzakcióról szóló számlához tartozó sztornó és módosító okiratoknak hivatkozni kell az eredeti számlára. Így alakul ki az ún. számlalánc, melyet a NAV feladás során a CobraContoLight természetesen kezel.

 

A Véglegesített számlák ablakon a módosító számla által módosított számla sorszámát a “Módosított számla” oszlopban, az eredeti számlához kapcsolódó számlaláncban elfoglalt helyét pedig az “Mnr.” oszlopban láthatjuk.

 

Egy számla természetesen csak egyszer érvényteleníthető (sztornózható), viszont többször is módosítható (ráadásul a módosító számla is sztornózható), tehát nincs akadálya hosszabb számlaláncok előállításának. Például:

 

 

Top