KERESÉS

Menu

Keresést és adat továbbítást segítő műveletek a felsorolás típusú ablakokban

Print Friendly, PDF & Email

A felsorolások lehetnek egy törzsadat állomány tételei, vagy egy analitikához tartozó állomány tételei. Az ilyen ablakok neve tallózó vagy kereső ablak, illetve az adatfeldolgozásban alkalmazott szakmai nyelven browser.

Ha egy állomány viszonylag kicsi, mint például a lehetséges, vagy a számlázás során alkalmazott ÁFA kulcsok állománya, akkor célszerű, hogy az állományt megnyitva az állományba tartozó összes tételt felsorolja a program az ablakban. Viszont egy nagyobb állomány esetében mint például a kiállított végleges számlák állománya, indokolt, hogy különböző módon legyen lehetőség szűrésekre, szűkítésekre és a megjelenített adatok igény szerinti átrendezésére.

A nagyobb állományok esetében a kereső ablakok alsó részében beépített módon rendelkezésre állnak olyan szűrő mezők, ahol dátum, sorszám, név töredék, stb. adatok beállításával szűrések, szűkítések indíthatók.

A kereső ablakokban a beépített szűrési lehetőségeken kívül további műveletek végrehajtására is lehetőség van. Igény szerinti szűrők szerkeszthetők, átrendezések, csoportosítások segítik a gyors keresést, és a jobb áttekintést, továbbá a kigyűjtött átrendezett megjelenített tételek, vágólapra másolhatók, választható formátumban exportálhatók, és szükség esetén megfelelő formátumban nyomtatóra küldhetők.

A felhasználható műveletek többsége a kereső ablakból jobb egérgombos kattintással előhívható menüből választható.

Minden kereső ablakra két különböző jobb egérgombos menü hívható elő.

Az egyik ilyen menü az oszlopmegnevezések sorára helyezett jobb egérgombos kattintás hatására jelenik meg

keresés_1

  • Rendezési műveletek: Leírás itt olvasható.
  • Csoportosítás műveletei: Leírás itt olvasható.
  • Oszlop elrejtés és választó: Leírás itt olvasható.
  • Illesztés: Amelyik mezőn volt a kijelölés, a jobb egérgombos kattintás előtt, annak a mezőnek a méretét a program az oszlophoz tartozó adatok helyes megjelenítéséhez igazítja. A fix méretben megadott mezőkre ez a művelet nincs hatással.
  • Illesztés (összes oszlop): A dinamikus méretezésű mezők illesztésére van hatással. A beállított ablakméreten belül az oszlopok szélességét a program optimalizálja.
  • Szűrő szerkesztő, Kereső panel és AutóSzűrő sor: Leírás itt olvasható.

A másik ilyen menü a kereső ablak tételeket tartalmazó tartományából jobb egérgombra kattintva indítható

kereses_2

Ugyanezek a menüpontok választhatók a kereső ablakokban is, a tételek megjelenítésére biztosított tartomány alatti sorban az  Eszközök ikonnal jelzett gombot lenyitva.

kereses_3

  • .. menüt indítva, a kereső ablakba kigyűjtött tételek megadott fájlba exportálhatók TXT, CSV, XLSX, vagy XML formátumok közül választva.
  • Másolás vágólapra menü hatására a program a kereső ablakba kigyűjtött tételeket vágólapra helyezi, ahonnan tetszés szerint használható fel.
  • Nyomtatási kép menüt választva, generálódik egy nyomtatási kép a nyomtatás címeként a program és az ablak nevével, fejlécként az oszlopmegnevezésekkel, és a fejléc szerkezetében a keresőablakba kigyűjtött tételek adataival. Az ablakban a nyomtatás paraméterezhető, és elindítható.
Top