KERESÉS

Menu

Alapfunkciók és adatok megadása

Print Friendly, PDF & Email

Általában a program beállításainak rögzítésére szolgáló ablakokban csak két művelet indokolt, az új beállítás mentése, vagy a megnyitott megtekintett beállítás változatlanul hagyása.

Ezekhez a műveletekhez az  ok_gomb és a  megsem_gomb gomb áll rendelkezésre.

Ritkán előfordul, hogy a program telepítésekor egy alap, úgynevezett gyári beállítással indul. Ha az alap gyári beállítás meg lett változtatva, és szükséges lehet a visszaállítása, akkor abban az ablakban rendelkezésre áll az alaphelyzet_gomb alaphelyzet visszaállító gomb.

Az adatfelvételezésekhez, kereső-szűrő-, vagy paraméter adatok megadásához az adatbeviteli ablakokban mezők állnak rendelkezésre. A mezőkbe az adatok megadása a lehetséges tartalmuktól függően történhet beírással, vagy egy előre rögzített állományból való kiválasztással. Az állományból való kiválasztáshoz kisebb állományok esetében a mező lenyitható, és nagyobb állományok esetében tallózható.

Lenyitható választással feltölthető mezők a program használata során

Ha egy mezőbe a kiválasztás lenyitható menüből történhet, akkor azt a mező jobb végében egy lefele mutató  haromszog_ikon háromszög ikon jelzi.

haromszog_lista

A haromszog_ikon ikonra kattintva, megjelenik, hogy miből lehet választani.

Az ilyen mezők egyik fajtája azok a szűrő beállításokra alkalmas mezők, amelyek adott szűréshez üresen is hagyhatók. Ilyenkor előfordulhat, hogy egy előzőleg kiválasztott adatot törölni kell. A mezőből egy kiválasztott adatot törölni kijelölve, és a CTRL + Delete billentyűk együttes leütésével lehet.

Ha a lenyitható mezőbe egy kezdőbetű beírása lenyitás előtt megtörtént, akkor lenyitva a mezőt a választás a beírt karaktert figyelembe véve kezdődik.

Minden olyan mezőre, ahol dátum adatot kell megadni érvényes, hogy a dátum a lenyitható menüből kiválasztható, vagy egyszerűen beírható.

Ha a dátum megadása beírással történik, akkor lehetséges hat számjeggyel megadva. Ilyenkor a program az első két számjegyet kiegészíti a négy számjegyű évszámra az évezred és az évszázad számával, a harmadik-negyedik számjegyet a hónap számjegyének és az ötödik-hatodik számjegyet a nap számjegyének tekinti.

Ha az aktuális év egy dátumát kell a mezőbe megadni, akkor elegendő a hónapot és a napot meghatározó három (101 = január 1) vagy négy számjegyet (1121 = november 21) megadni, és ha az aktuális év aktuális hónapjának egy dátumát kell a mezőbe megadni, akkor elegendő a napot meghatározó egy vagy két számjegyet megadni, a dátum többi adatát a program a mezőből kilépve generálja.

Tallózással feltölthető mezők a program használata során

Ha egy mezőbe a kiválasztás tallózással történhet, akkor azt a mező jobb végében egy, vagy két nagyito_ikon nagyító  jelzi.

duplanyagyitos_sor

Az ilyen mezők előre rögzített állományból kiválasztva a megfelelővel tölthetők fel.

Abban az esetben van egy nagyító ikon a sor végén, ha a kiválasztás a mezőbe csak a tényleges adat, illetve a név alapján történhet, és akkor van kettő, ha az adat, illetve néven kívül, a hozzátartozó azonosító alapján is történhet kiválasztás. Ha két nagyító ikon is van egymás mellett, akkor mindig az első a név szerinti kereséshez és a második az azonosító szerinti kereséshez tartozik.

Az üres mezőben indított tallózás az első tételtől jeleníti meg a választható adatokat, és beírva valamilyen kezdő adatot, akkor a tallózás hatására, ha van olyan az állományban, attól kezdődően jeleníti meg a program a választható adatokat.

Az első, vagy egyetlen nagyító nagyito_ikon ikonra kattintás helyettesíthető az F9 klaviatúra gomb leütésével, és ha van második nagyító ikon is, akkor az arra történő kattintás helyettesíthető a Shift + F9 gombok együttes leütésével.

Top