KERESÉS

Menu

v2020.4

Print Friendly, PDF & Email

NAV Online Számla 3.0: kezdje el a felkészülést!

2021. január 1 az a dátum, amely időponttól már minden számla adatszolgáltatásra kötelezetté válik, ettől az időponttól szinte nincs kivétel vevői körre, értékhatárra vagy egyéb más megkötésre. A NAV által 2021.01.01-től elvárt 3.0-ás adatszolgáltatást a most megjelent 2020.4-es verziótól támogatja a CobraContoLight program.

NAV tájékoztató a legfontosabb tudnivalókról: https://www.nav.gov.hu/data/cms532501/Czondor_Szabolcs___Online_Szamla_3.0.pdf

2021-től az alábbi vevői csoportokat lehet elkülöníteni az adatszolgáltatásban:

 • Belföldi vagy közösségi adóalany vevő: ebben az esetben a név, cím és adószám (közösségi vevőnél közösségi adószám) kötelező a számlán és az adatszolgáltatásban.
 • Nem közösségi adóalany vevő: a név, cím kötelező, az adószám pedig nem kötelező, de lehetséges feltüntetni a számlán és az adatszolgáltatásban is.
 • Nem adóalany és nem magánszemély vevő: a név és a cím feltüntetése kötelező a számlán és az adat szolgáltatásban is. Ebbe a kategóriába tartoznak például a gazdasági tevékenységet nem folytató társasházak, egyesületek, alapítványok, kizárólag köz hatalmi tevékenységet végző testületek.
 • Magánszemély vevő: a név és a cím feltüntetése kötelező a számlán, az adatszolgáltatásban viszont nem lehet benne

A jogszabályi változás adat strukturális változásokat is jelent, mely a számlázás során használt ÁFA kulcsokhoz való extra adatok megadását jelenti. Enélkül nem fog tudni a program 3.0-ás adatszolgáltatást végezni.

Kérjük, figyelmesen olvassa el és értelmezze  bejegyzésünket:
Átállás az Online Számla Rendszer 3.0 verzióra

Számlázás

 • A NAV Online Számla 3.0 követelményeinek megfelelően a számlaíró ablakon jelölendő, hogy a vevő “Természetes személy” vagy a “Rendelkezik adószámmal”:

  Ha mégis rögzítenénk olyan partnert, melynél mindkét pipát alkalmaztuk, a számla véglegesítése nem tud megtörténni:
  img_5fcd4b7448fd6

Partnerek kezelése

 • 2021-től a magánszemélyeknek kiállított számlákat is jelenteni kell az adatszolgáltatásban.
  Emiatt a programban a partner adatlapon két egymást kizáró jelzés került bevezetésre:
  – Természetes személy: bepipálása esetén magánszemélyként kezeljük a vevőt. Emellé nem lehet bepipálni a Rendelkezik adószámmal pipát és adószám sem rögzíthető!

– Rendelkezik adószámmal: belföldi vagy EU (közösségi) adóalany esetén kell bepipálni. Kötelező valamely adószám azonosítót kitölteni! Emellé nem lehet bepipálni a Természetes személy pipát.

Törzsadatok

 • A jogszabályi változás adat strukturális változásokat is jelent, ez a programon belül a számlázás során használt ÁFA kulcsokhoz való extra adatok megadását jelenti.
  Az ÁFA kulcs törzsadatoknál megjelent a MOSZR kapcsolat / Típus és Kód: Az Online Számla Rendszer adatszolgáltatásának 3.0-ás verziója kötelezővé teszi a használt ÁFA kulcsok típusba sorolását és szükség esetén még egy külön kóddal való jelölését is:

  A típusokról és a kiegészítő kódokról részletesen írunk a Átállás az Online Számla Rendszer 3.0 verzióra bejegyzésben. Értelmezése elengedhetetlen.

Top