KERESÉS

Menu

Online Számla Rendszer

Print Friendly, PDF & Email

NAV Online Számla 3.0: kezdje el a felkészülést!

2021. január 1 az a dátum, amely időponttól már minden számla adatszolgáltatásra kötelezetté válik, ettől az időponttól szinte nincs kivétel vevői körre, értékhatárra vagy egyéb más megkötésre. A NAV által 2021.01.01-től elvárt 3.0-ás adatszolgáltatást a 2020.4-es verziótól támogatja a CobraContoLight program.

NAV tájékoztató a legfontosabb tudnivalókról: https://www.nav.gov.hu/data/cms532501/Czondor_Szabolcs___Online_Szamla_3.0.pdf

2021-től az alábbi vevői csoportokat lehet elkülöníteni az adatszolgáltatásban:

  • Belföldi vagy közösségi adóalany vevő: ebben az esetben a név, cím és adószám (közösségi vevőnél közösségi adószám) kötelező a számlán és az adatszolgáltatásban.
  • Nem közösségi adóalany vevő: a név, cím kötelező, az adószám pedig nem kötelező, de lehetséges feltüntetni a számlán és az adatszolgáltatásban is.
  • Nem adóalany és nem magánszemély vevő: a név és a cím feltüntetése kötelező a számlán és az adat szolgáltatásban is. Ebbe a kategóriába tartoznak például a gazdasági tevékenységet nem folytató társasházak, egyesületek, alapítványok, kizárólag köz hatalmi tevékenységet végző testületek.
  • Magánszemély vevő: a név és a cím feltüntetése kötelező a számlán, az adatszolgáltatásban viszont nem lehet benne

 

A jogszabályi változás adat strukturális változásokat is jelent, mely a számlázás során használt ÁFA kulcsokhoz való extra adatok megadását jelenti. Enélkül nem fog tudni a program 3.0-ás adatszolgáltatást végezni.

Kérjük, figyelmesen olvassa el és értelmezze  bejegyzésünket: Átállás az Online Számla Rendszer 3.0 verzióra

Korábban közzétett információk

2020.07.01-től kizárólag a 2020.1.1 verzióval (vagy magasabbal) előállított 2.0-ás XML lesz alkalmazható a NAV feladásra!

2020.07.01-jétől az 2019.1-es verzióval beküldött adatszolgáltatásokat a NAV rendszere nem fogja feldolgozni, érvényes adatszolgáltatás ezzel a verzióval már nem küldhető.

Ha Ön még nem frissített a 2020.1.1-es CobraContoLight verzióra, tegye meg, a frissítés elvégzéséig pedig ne állítson ki számlát!

A frissítés lépéseit itt találja: Frissítés a 2020.1.1-es verzióra

Használati útmutatót az Online Számla Rendszer kezelése a 2020.1.1 verzióban c. bejegyzésünkben talál.

A CobraContoLight 2018.2-es verziótól kezdve lehetőséget ad mind a NAV Online Számla Rendszerbe való adatfeladásra.

A verzió leírása a beállítási és használati útmutatóval itt tölthető le.
Az Online Számla Rendszer jogi hátteréről itt olvashat.
Külső szakértők által készített rövid tájékoztató.

Az Online Számla rendszerben az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének előfeltételeként szükséges a regisztráció.
Az Nemzeti Adó- és Vámhivatal lehetőséget biztosít a számlaküldés tesztelésére, mely informatikai rendszer használatához előfeltétel az adózó regisztrációja. Ezen kötelezettség teljesítésére szolgáló elektronikus tesztfelület itt található.

Éles regisztrálás itt érhető el.

Mindenképpen javasoljuk ügyfeleinknek, hogy a 2018. július 1-től történő éles használat előtt tesztelje számlázását, illetve az online funkciót!
A teszt rendszerbe történő regisztrációról a tudnivalókat itt olvashatja.

A számla feladással kapcsolatos NAV kötelezettség akkor tekinthető késznek ha az adott feladott számla beérkezett és sikeres feldolgozás státuszú!

Felhívjuk figyelmét, hogy hamarosan két fontos változás is érinti a NAV Online Számla adatszolgáltatás működését:

  1. 2019. április 29-től csak fokozott (TLS 1.2) titkosítással küldött adatokat fogad be a NAV. Ezt a CobraContoLight most megjelent 2019.1-ös verziója támogatja.Nagyon fontos, hogy ezt a követelményt a Windows XP operációs rendszeren már nem lehet teljesíteni, ilyen gépeken a CobraContoLight 2019.1-es verziót már nem lehet használni!
    Windows 7-et használó ügyfeleinket pedig kérjük, hogy ellenőrizzék, gépükön telepítve van-e a .NET keretrendszer legalább 4.5-ös verziója. Töltsék le és futtassák az alábbi kis programot: http://ftp.cobra.hu/files/CheckDotNet.exe
  2. 2019.május 2-án az Online Számla rendszerben kötelezővé válik az 1.1 verziójú XML alkalmazása, ezt szintén a CobraContoLight most megjelent 2019.1-ös verziója támogatja.
Top