KERESÉS

Menu

v2022.2

Print Friendly, PDF & Email

NAV Online Számla Rendszer frissítés

A NAV 2022.08.04-én tette közzé, hogy 2022.08.09-el az Online Számla Rendszerben új visszajelzés típust vezet be a “Figyelmeztetés” és a “Hiba” mellett. Az új visszajelzés típusnak a neve “Info“, a “Figyelmeztetésnél” tehát enyhébb fokozatról van szó, egy megjegyzés csupán a NAV rendszerétől.

Ilyen “Info” típusú üzenet jön vissza, amennyiben a feladott számla utalásos fizetésű, de a számlázóprogram nem adja fel a bankszámlaszámot az adatszolgálatatásban. A bankszámlaszám nem kötelező adat, pontosan ezért csak “Info” visszajelzést ad rá a NAV, nem “Figyelmeztetés”-t. A felhasználóknak az ilyen számlákkal nincs teendője, ezeket nem szükséges sztornózni vagy javítani.

A 2022.2-es CobraLight verzióban az “Info” típusú visszajelzések minimálása érdekében az alábbi fejlesztések jelennek meg:

  • bevezetésre került az  ikon a számláknál, ezzel jelezve, hogy a csak “Info” típusú visszajelzésről van szó
  • a kiállító bankszámlaszámát feladja a program a NAV-nak, hogy a felesleg “Info” visszajelzéseket elkerüljük
  • a programban hibásan megadott bankszámlaszám (tehát nem értélemezhető sem GIRO, sem IBAN formátumra) feladása továbbra sem történik meg, mert a NAV ilyen esetben hibát adna vissza, amit szeretnénk elkerülni
  • “Info” tipusú visszajelzéssel rendelkező számlákat nem is jeleníti meg az új verzió a kezelendő számlák között a program indulásakor megjelenő kis információs ablakon, mert jelenlegi helyzet szerint ezekkel nincs teendő

Minta az Info visszajelzéssel rendelkező számlára a Véglegesített számlák ablakon:

EU adószám ellenőrzés üzemzavar esetén

A program EU-s adószám megadásakor az Európai Unió VIES rendszerén keresztül ellenőrzi az EU adószám érvényességét. Azonban az utóbbi időben többször volt példa a VIES rendszer üzemzavarára, így az ellenőrzés meghiúsult, a program pedig “Érvénytelen adószám” hibát adott. Ezt elkerülendő mostantól a Cobra.Light.Admin programban a Rendszerbeállítások között egy új kapcsoló szabályozza, hogy a VIES rendszer elérhetetlensége esetén engedje-e a program tovább a véglegesítési folyamatot vagy akassza meg azt, mint eddig.

A paraméter megnevezése: Vies.SzolgáltatásKihagyásiHiba.Átlépés
Alapértéke: 0, tehát kifejezetten át kell állítani 1-re az értéket, ha az átlépést szeretnénk általános működésnek!

Top