KERESÉS

Menu

Ablakok, ahol az adatbeviteli ablak egyben kereső ablak is

Print Friendly, PDF & Email

Az olyan ablakok, ahol a felvételezhető tételsorok minden adata egyetlen sorban egyértelmű, felesleges a tételsorok adatainak felvételezéséhez, módosításához külön adatbeviteli ablakot alkalmazni. Ilyen esetekben az adatállomány megjelenítésére szolgáló ablak (kereső ablak) egyben az adatbeviteli ablak is.

Az ilyen ablakok például a Törzsadatok/Cég/Árformák ablak, vagy a Törzsadatok/Szabványok/Országok ablak, vagy a Főmenü/Partnerek/Azonosítók ablak.

Minden ilyen ablakban egyformán helyet kap az ablak alján tizenegy művelet indító ikon és egy pozíció kijelző mező.

szerkeszto_gombok

A mintán a pozíció kijelző mezőben a 9/19 jelzi, hogy a mintaállomány 19 tételből áll, és az ablakban a kijelölés a 9-edik tételen van.

Az egér mutatóját a kiválasztandó ikon fölé helyezve, a program megjeleníti az ikon hatására indítható művelet nevét. Balról jobbra haladva az alábbi műveletek indíthatók.

  • elso Első: a kijelölés legyen az első tételsoron.
  • elozo Előző lap: a kijelölés egy lapnak megfelelő mennyiségű tétellel lépjen vissza. (A program annyi tételt tekint egy lapnyi mennyiségnek, amennyi az ablakban látható.)
  • elozo_1 Előző: a kijelölés lépjen az előző tételsorra.
  • kovetkezo Következő: a kijelölés lépjen a következő tételsorra.
  • kovetkezo_lap Következő lap: a kijelölés egy lapnak megfelelő mennyiségű tétellel lépjen tovább.
  • utolso Utolsó: a kijelölés lépjen az utolsó tételsorra.
  • hozzáad Hozzáadás: az állomány végén nyíljon meg egy új sor egy új tétel felvételéhez.
  • törlés Törlés: a kijelölt tételsor törlése.
  • szerkesztés Szerkesztés: belépés a kijelölt tételsorba, illetve megnyitás szerkesztésre.
  • szerkesztés vége Szerkesztés vége: a tételsor mezők szerkesztésének befejezése.
  • szerkesztés_megszakitasa Szerkesztés megszakítása: hatására új sor szerkesztés esetén az új tételsor törlésre kerül az ablakból, a módosítási céllal szerkesztett tételsor a szerkesztés előtti állapotra visszaáll.

Egyes ablakokban további műveletet indító ikon is előfordulhat.

Az egyik, ha egy állomány tételei közül kötelező, vagy lehet egyet alapértelmezettnek jelölni. Erre a célra két ikon is lehet, az alapértelmezett beállítás műveletének beállítását végző ikon, és az alapértelmezett állapot megszüntetését végző ikon. Ha egy állományban kötelező egy tételre az alapértelmezett beállítás, akkor abban az ablakban csak a beállító gomb indokolt, mert ha egy tételre megtörténik a beállítás, és az állományban van olyan tétel, amire előzőleg már be volt állítva, hogy alapértelmezett, akkor azt a beállítást a program automatikusan törli.

Ha viszont egy állomány tételei közül nem kötelező alapértelmezett tételt választani, akkor előfordulhat, hogy egy régebben alapértelmezettnek jelölt tétel alapértelmezettségét meg kell szüntetni.

Mindkét beállítási lehetőség akkor végezhető el egy adott tételre, ha a tétel szerkesztése le van zárva. Ha egy tétel kijelölése rákattintással történik, akkor az egyben azt is jelenti, hogy megtörtént a szerkesztésre megnyitása. Ilyenkor, a tételen hagyva a kijelölést, az alapértelmezettre állítás előtt kattintani kell a  Szerkesztés vége, vagy a  Szerkesztés megszakítása ikonra.

  • alapértelmezett Alapértelmezett: hatására a kijelölt tétel az állomány alapértelmezett tagja lesz, amit a program a megfelelő oszlopban jelez.
  • alapértelmezett_torles Alapértelmezés törlése: Hatására a tétel alapértelmezett beállítása törlődik.

További művelet indító ikon lehet, ha az állomány tételei olyan adatokat is tartalmaznak, ami nem szabad kitöltésű, hanem egy másik állomány tételei közül kell az adott mezőbe választani. Mivel előfordulhat, hogy a kiválasztandó adat, ami a rögzítendő tételsorhoz szükséges, még nem került rögzítésre a másik állományba, ilyenkor a művelet indító ikonok mellett helyet kap egy újabb ikon a másik állomány megnyitásához, ahol a hiányzó adat rögzíthető.

  •  karbantartas Karbantartás: hatására megnyílik ahhoz a mezőhöz tartozó állomány, ahol az új adat felvételére és kiválasztására szükség van.

Az ikon csak abban az esetben aktív, ha a kijelölés abban a mezőben van, ahol a mezőbe egy másik állomány valamelyik tételét kell kiválasztani.

Ilyen ablak például az Országok ablak.

Top