KERESÉS

Menu

A készletkezelésről általánosan

Print Friendly, PDF & Email

Fogalmak és alapelvek

  • Készletek: a forgóeszközök közül azok a vagyontárgyak, amelyek raktározhatók, mennyiségi mérőszámokkal megmérhetők, naturáliák.
  • Raktározás: valamely folyamatrendszer meghatározott technológiájú, technikai és munkaerő igényű részrendszere, amely sajátos létesítményeivel, berendezéseivel, felszereléseivel az áruk állagának megóvását, az áruáramlatok összehangolását, valamint a folyamatrendszerben jelentkező ütemkülönbségek szükség szerinti kiegyenlítését végzi.
  • Raktár: olyan komplex létesítményként értelmezendő, amely az áruk minőségét és mennyiségét veszteség nélkül képes megőrizni, befogadóképessége, valamint anyagmozgatási rendszerének teljesítőképessége lehetővé teszi az áruk szükség szerinti be-, ki- és áttárolását, továbbá eszközrendszere segítségével megvalósíthatók különböző kiegészítő (pl. Komissiózási) logisztikai funkciók.
  • FIFO: bevételezésenként tartja nyilván a beszerzési árat, és az először bevételezettet adja ki először.
  • Átlagár: bevételezésenként határozza meg a nyilvántartási árat, az aktuális készlet és az eddigi nyilvántartási ár valamint a beszerzési ár és a mennyiség alapján.
  • Teszor: a Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere a TEÁOR’08-ra épülő 6 szintű osztályozás, amely az egyes szakágazatokat termék- és szolgáltatáscsoportokra bontja tovább (5.429 tétel).

Alapelvek

  • Negatív készletkezelés: a CobraConto.Light rendszerben koncepcionálisan nem lehet negatív készletet kezelni.
  • Előkészített raktári mozgás: az előkészített bizonylat lényegében egy „piszkozat”, ami ugyan rögzítésre kerül, de nem kap sorszámot és nincs hatással a raktárkészletre. A rendszer így lehetőséget biztosít az előrögzítésre, következmények nélkül. Ezek a mozgások tetszés szerint módosíthatóak.
  • Tervezett raktári mozgás: az ilyen típusú mozgás akkor jön létre, amikor egy számla véglegesítésekor a rajta szereplő egy vagy több termékből nincs készleten az adott raktárban. Ekkor a számlához tartozó összes készletmozgás meghiúsul. Ekkor az eladáskor generálódott készletmozgás tervezetté válik. Feltétele, hogy a számlatömbben az adatkapcsolatoknál megadásra kerül legalább egy raktár a készletkezelés miatt. Ebből az állapotból manuális véglegesítéssel tudjuk bekönyvelni a raktárba a mozgást, egy készletbővítést (hiányzó termékek bevételezése) követően.
  • Véglegesített raktári mozgás: a véglegesített bizonylatok azonnali hatással vannak a készletünkre.

 

Top