KERESÉS

Menu

Közös törzsadatok

Print Friendly, PDF & Email

A Törzsadatok/Közös gyűjtőmenü négy menüpontja a Postai régiók, Irányítószámok, Közterület jellegek és Bankok állományainak megnyitására és bővítésére szolgáló menüpont.

Postai régiók

A program telepítése után megnyitva a Postai régiók ablakot, az ablak üres, mert a programot telepítve, alapállapotban egyetlen országhoz sem generál régiókat.

A régiók rögzítése országonként, ha szükséges, a felhasználó feladata.

Bizonyos országokba menő kiállított számla esetében indokolt lehet a Postai régiók törzsadat alkalmazása, mert a címbe beletartozhat az állam, vagy a megye, vagy a járás, vagy egyéb országon belüli bontás.

Ilyen ország például Románia, ahol a megye szerinti bontás, mint régió szerepel a címzésben, vagy az Egyesült Államok, ahol a címzésben szerepeltetni kell az állam kódját.

Az Egyesül Államokban a címzésben kétkarakteres kód jelzik az államot.

Az alábbi mintán az Egyesült Államok egyik államának régióként történő adatfelvétele tekinthető meg.

Az ablak szerkesztésre megnyitott sorában mindhárom mező kitöltése kötelező.

szabvanyok_7

A Megnevezés és a Kód megadása beírással történik. A megnevezéshez tartozó kód maximum három karakteres lehet (Egyesült államok esetében az állam kódja). Végül az Ország mezőbe lenyitható menüből kiválasztással lehet megadni az országot.

Postai Irányítószámok

A program telepítésekor az Irányítószám állomány Magyarország vonatkozásában feltöltött, de előfordulhat az idők során változás.

szabvanyok_8

Az állományban egyénileg hajtható végre módosítás és bővítés.

További országokhoz is rögzíthetők a számlakiállítások során szükséges irányítószámok.

Az irányítószámokhoz néhány ország esetében szükséges lehet a régió kiválasztása is.

Ezekhez az országokhoz az irányítószám rögzítésekor, vagy azt megelőzően a Postai régiók állományba rögzíteni kell az adott országhoz a kiválasztásra kerülő Régió törzsadatot.

A következő mintán látható az Új adat művelet hatására megnyíló adatbevitel egy Egyesül Államokhoz tartozó irányítószám adatfelvételéhez.

szabvanyok_9

Rögzítés után az Irányítószámok ablakban az Ország szűrőbe Egyesült Államok ország nevet választva és frissítést indítva, a rögzített irányítószám választható.

szabvanyok_10

Közterület jellegek

A program telepítése után a Közterület jelleg állomány csak Magyarország vonatkozásában feltöltött.

Ebben az állományban is előfordulhat az idők során változás, és szükség lehet további országok esetében is az ottani közterület jellegek rögzítésére.

Az állomány bővítése, módosítása az Postai irányítószámok részben leírtakhoz hasonló módon egyénileg végezhető.

Bankok

A program telepítése után a Bankok állomány a leggyakrabban szükséges magyar bankok adatait tartalmazza, ami a felhasználó által módosítható és bővíthető.

A bankok állománya a számlázás során csak a cég saját számláihoz szükséges.

Ha a felhasználó a számlázás során az alap telepítéskori állapottól eltérően más banknál vezetett bankszámlaszámot is alkalmaz, akkor Új adat művelet hatására megnyitható egy újabb, akár Magyarországon kívüli bank adatainak felvételezésére és rögzítésére alkalmas adatbeviteli ablak.

A megfelelő ország lenyitható menüből választható ki.

szabvanyok_11

Top